ОШ "Херој Јанко Чмелик"

Стара Пазова

Посета председника Канцеларије за Словаке који живе у иностранству

Током своје прве званичне посете Србији, председник Канцеларије за Словаке који живе у иностранству Милан Јан Пилип посетио је неколико словачких средина и институција како би упознао и проценио ситуацију у којој се налазе и пружио им подршку и помоć. Фокус је био на изградњи новог словачког дома у Новом Саду вредног три милиона евра, који би требао да буде изграђен у наредне две-три године. Планира се да у њему буду смештене све словачке институције као што су Национални савет, Хлас ľуду, Завод за културу Словака у Војводини, Градски одбор Матице словачке и друге. Занимљива чињеница је да се господин Пилип такође састао са представницима русинске националне мањине. Како је рекао, Русини, поред блискости језика, имају заједничко са Словацима и то, да су у прошлост, попут њихових предака, у ове крајеве долазили са територије Словачке. Стога је позвао обе заједнице на сарадњу и удруживање.

Током своје петодневне посете, господин Пилип је, поред Бачког Петровца и Ковачице, посетио и Стару Пазову и Основну школу Херој Јанко Чмелик, где је имао прилику да се упозна са почецима образовања и историјом Словака. Такође је обишао централну архиву Словачке евангеличке а.в. цркве, где је похвалио њен активан живот и рад. Делегација је такође боравила у просторијама Словачког народног дома. Састала се његовим представницима, али и са представницима Матице словачке и других словачких институција. Из спроведених разговора и представљених активности, председавајуćи Пилип је закључио да старопазовачки Словаци имају на шта бити поносни. У свом говору нагласио је да је Стара Пазова специфична по томе, што представља острво словачке заједнице – енклаву, која се налази у несловачком окружењу. Такође је као вредну дивљења окарактерисао чињеницу да је словачки народ до сада очувао и наставља да чува свој национални идентитет. Поред пројеката везаних за изградњу словачког дома у Новом Саду, председник Пилип је обеćао финансијску помоć за потребе цркве  и подршку културним догађајима.

Јан Хавран, директор Основне школе Херој Јанко Чмелик, истакао је да ова школа има веома добру сарадњу са Канцеларијом за Словаке који живе у иностранству и да планира да је развија и у будуćности. Како је канцеларија последњих година подржавала пројекте којима су  наше институције конкурисале, укључујуćи и старопазовачку основну школу, на ову врсту помоćи ће се рачунати и надаље. Директор је господина Пилипа, између осталог, обавестио и о ситуацији у школи и информисао о чињеницама које су га занимале. Рекао је, да је школа и даље спремна да се ангажује на пројектима УСЖЗ-а који ćе имати за циљ побољшање рада саме школе, наставника и ученика. Такође је поздравио чињеницу, да је ова институција и даље спремна да пружа подршку нашој основној школи. Међутим, указао је на недостатак потпуне имплементације до сада пријављених пројеката, јер је пројекат који се односи на наставу на даљину одобрен само половично. Како су наставници директно укључени у онлајн наставу од марта 2020. године, односно од проглашења ванредног стања, права је штета што је одобрена само половина средстава потребних у ове сврхе.

Председник Пилип је посету описао као веома богату и продуктивну. Иако је успешно испунио сав планирани програм, ипак је признао да недеља није довољна за обилазак словачке заједнице у Војводини. Верујемо, да је и из наше школе понео позитивне утиске.

A. Матерак

Линкови

Контактирајте нас

© Copyright 2024 - Сва права задржана
Web by MTopTech
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram