ОШ "Херој Јанко Чмелик"

Стара Пазова

Европски дан језика

На иницијативу Савета Европе у Стразбуру, Европски дан језика се обележава у земљама широм Европе још од 26. септембра 2001. године.

    

Водећи се идејом ширења мултикултуралности и неговања језичке вишејезичности, ученици старијих разреда ОШ ,, Херој Јанко Чмелик“ из Старе Пазове заједно са својим наставницима језика већ неколико година уназад пригодним програмом обележавају овај дан. 26. септембра ове године смо организовали изложбу писаних радова и плаката, а такође је изведен и музичкосценски програм у трајању од око 45 минута. Могле су се чути песме на немачком, српском и енглеском језику, интересантни подаци о језицима који се говоре широм света као и пословице на словачком језику, деца су певала на немачком и енглеском језику, поздрављали су присутне на румунском, мађарском, француском, русинском, руском и другим језицима. Неки од наших ученика самостално, у своје слободно време, уче јапански језик, па смо били у прилици да чујемо и сазнамо понешто и о том, за нас, егзотичном језику.

     

Био је ово још један у низу интересантних и поучних догађаја које организује наша школа. Надамо се да је свако од присутних на овај начин обогатио своје знање језика и о језицима, а вероватно је било и оних који су пожелели да почну да уче још неки језик јер као што каже изрека: ,, Богат си онолико колико језика говориш.“

Оливера Милетић-Пановић
проф. енглеског језика и књижевности

 

У оквиру пројекта Европски дан језика у нашој школи је 26. септембра уприличена приредба на којој су ученици наше школе показали део свога знања о језицима. Представили су се писаним саставима, рецитацијама, краћим дијалозима, пословицама, загонеткама, тумачењима израђених плаката, као и језичких недоумица везаних за нашу средину или језике уопште. У нашој школи се уче словачки, српски, енглески и немачки језик, тако да је већина радова била написана и изречена овим језицима, али смо током приредбе могли чути и изразе из многих других светских језика.

     

Упутивши себе и своје другове на смисао и лепоту познавања језика, учесници програма су са својим наставницима дали леп допринос обележавању овог значајног датума европске културе.

проф. Сава Ђурђевић

Линкови

Контактирајте нас

© Copyright 2024 - Сва права задржана
Web by MTopTech
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram