ОШ "Херој Јанко Чмелик"

Стара Пазова

Од ушћа ка извору – стопама својих предака

     После вишегодишњих напора, успели смо да добијемо новчана средства и кренемо на научно-васпитно путовање – стопама предака. Пројекат, који је исфинансирала Канцеларија за Словаке који живе у иностранству, био је реализован у данима од 20. до 22. октобра ове године. У реализацији пројекта учествовали су ученице: Леона Золњан, Маруша Пецњик, Елена Лакатош, директор школе Јанко Хавран и професор историје Јарослав Микловиц, који је и аутор овог пројекта.

     Циљ је био посетити области одакле су наши преци дошли у Стару Пазову, што је у потпуности испуњено.

Дан 1. Стара Пазова – Селенча – Мали Кереш (Мађарска)

     Мала групица је кренула на пут ујутро са циљем да посети Селенчу, одакле су прве словачке породице дошле у Стару Пазову. Ту нас је примио наш пријатељ, Мирослав Поњичан, који нам је показао евангеличку цркву, испричао о историји црквеног хора и пожелео нам срећан пут. Потом смо посетили основну школу у Селенчи и наставили даље пут, који нас је водио кроз Мађарску до Малог Кереша. У Малом Керешу су нас срдачно дочекале госпођа Ана Сабадосова и госпођа Илдико Гиоркова, представнице словачке националне мањине која живи у Малом Керешу, којима се поново најсрдачније захваљујемо на топлом гостопримству. По првом сусрету посетили смо родну кућу Александра Петровића/ Шандора Петефија, депозитар музеја, апсолвирали смо и шетњу местом. После 253 године, поново су се неке породице, то јест њихови потомци, вратили назад, одакле су се преселили у Стару Пазову.

Дан 2.  Мали Керекеш (Мађарска) – Лучењец (Словачка)

     Госпођа Ана Сабадосова била нам је водич по Малом Керекешу, показала нам значајна места и увела нас у Словачки етно дом, којим смо се одушевили. После кафе и сладоледа наставили смо ауто-путем према Лучењцу. У Лучењцу нас је после кишног времена дочекало сунце, дивно време и место. Посетили смо парк, утемељен године 1886, на центру места, обавили куповину, а даљу шетњу нам је покварила киша, која је поново почела да пада.

Дан 3.  Лучењец – Стара Пазова

     После доручка смо кренули на пут назад. Полазили смо кроз сеоца, из којих воде порекло наши преци – Потор, Бабиња, Стрехаре, Велики Кртиш, чак до фантастичног града Модрог Камена. Околности путовања су биле повољне и нашу експедицију смо завршили у Старој Пазови, дакле КОД КУЋЕ.

     Желим да се захвалим свима који су допринели реализацији пројекта, остваривању контаката међу Малим Керешом и Старом Пазовом и то: господину Антону Паулику, посланику у мађарском парламенту, госпођи Ани Сабадосовој и госпођи Илдико Гиорковој, Ивану Урбанчоку на помоћи у Лучењцу, као и ученицама и директору наше школе.

Јарослав Микловиц

Линкови

Контактирајте нас

© Copyright 2024 - Сва права задржана
Web by MTopTech
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram