Svetski dan prve pomoći

          Povodom Svetskog dana prve pomoći i povodom Nedelje bezbednosti u saobraćaju, 6. septembra na gradskom trgu u Staroj Pazovi prikazana je vežba u pružanju prve pomoći. Ova akcija realizovana je uz podršku opštinske organizacije „Crveni krst“  Stara Pazova i u akciji su učstvovali članovi hitne službe i vatrogasne službe Stare Pazove kao i učenici OŠ „H.J. Čmelik. Vežba koju su izvodili bivši i sadašlji učenici naše škole – Mia Vereš, Lea Kiš, Katarina Gubečka , Helena Žiga  i Andrej Lakatoš , uz nadzor nastavnice biologije Marte Majorski bila je : saobraćajna nezgoda sa povredama lobanje, otvoreni prelom butne kosti, besvesno stanje, iznošenje povređenog iz automobila i reanimacija.

          Svetski dan prve pomoći obeležava se sa ciljem skretanja pažnje javnosti o značaju poznavanja prve pomoći za pojedinca i društvenu zajednicu.

          Godišnje više od 14 miliona ljudi širom sveta nauči kako da pruži prvu pomoć u okviru organizacije Crvenog krsta. Prva pomoć je prepoznatljiv simbol organizacije Crvenog krsta i jedna je od važnih oblasti delovanja Crvenog krsta u celom svetu.

Marta Majorski, prof. biologije