ОШ "Херој Јанко Чмелик"

Стара Пазова

Озонски омотач

          Од 1995. године, 16. септембра у свету се обeлежава као Међународни дан очувања озонског омотача. Разлог овом датуму је Монтреалски протокол, који предвиђа активности које би омогућиле заштиту и очување озонског омотача.

          Том приликом су 16. септембра 2019. године ученици oсновне школе „Херој Јанко Чмелик“ са професором биологије Мартом Мајорски активно учествовали и обележили овај значајан датум. Посјетили су ученике 3. и 4. разреда и упознали децу и наставнике са важношћу очувања озонског омотача. Поред предавања, израдили су и плакат и приближили тему деци  пуштањем цртаћа о  озонском омотачу.

          Озонски омотач је неопходан за живот на земљи. Потпуно апсорбује УВ-Ц зрачење, са смртоносним ефектима на живе организме, и делимично апсорбује УВ-Б зрачење, што може проузроковати различите штетне ефекте. Повећана концентрација УВ-Б зрачења кроз озонски омотач повећава ризик од рака коже, катаракту, смањени раст зелених биљака, поремећаја ланца исхране у океанима, итд.

          Развојем индустрије и употребом разних гасова оштетили смо озонски омотач. Губитак озона у стратосфери у великој мери је последица хемикалија које производи човекова активност: углавном фреон, халон, тетрахорид угљеник .

          Пре више од 25 година међународна заједница предузела је неке заједничке кораке на уклањању уништавања стратосферског озона и спречавању катастрофе у околини која је у току.

Марта Мајорски, проф. биологије

 

Линкови

Контактирајте нас

© Copyright 2024 - Сва права задржана
Web by MTopTech
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram