ОШ "Херој Јанко Чмелик"

Стара Пазова

Башта која учи

Ове школске године наставили смо са пројектом Башта која учи. Осим уобичајених баштованских радова – сађења и одржавања растиња – акценат смо ставили на сређивање баштенског окружења. Ђаци су вредно сакупљали матерјале захвалне за компост: лишће, траве и биоотпад из домаћинства. Упоредо су увежбали обављање устаљених баштенских послова: чишћење метлом, грабуљање, коришћење лопате. Креативнији ђаци су имали могућност да покажу свој таленат при осликавању околних зидова, изради посебних леја, као и при покушајима улепшавања контејнера, како би се уподобио околном простору. Наставили смо са разврставањем отпада, пластичних боца, поклопаца, картона и лименки. У сарадњи са Локалном самоуправом и предшколском установом, школско двориште је улепшано компостером, обојеним површинама, клупама  и саксијама. Као помоћ опрашивачима, обезбедили смо саднице цвећа, које цвета касно у јесен, а од добијених средстава обезбедили смо алат и прибор за рад у башти.

Закључни утисак је да се деци овакав начин рада заиста свиђа. Посећеност издвојеној башти је изузетна, ђаци у њој лепо раде, у зависности од временских прилика и плана рада.

Сматрамо да су часови у башти значајни, потребни и пре свега корисни деци. Надамо се да ћемо наставити са унапређивањем школског простора, а имамо  идеје и за следећу годину. Желимо да наставимо са овим послом да бисмо што боље искористили школски простор и време које деца проводе у школи. Подвлачимо значај боравка деце у природи и радимо управо на томе да ђаци што више времена проводе напољу, у природној и пријатној средини.

Пројекат је реализован уз подршку Канцеларије за Словаке који живе у иностранству.

Линкови

Контактирајте нас

© Copyright 2024 - Сва права задржана
Web by MTopTech
chevron-down linkedin facebook pinterest youtube rss twitter instagram facebook-blank rss-blank linkedin-blank pinterest youtube twitter instagram