Početna O školi Organi Škole Galerija Kontakt
OSNOVNA ŠKOLA HEROJ JANKO ČMELIK

Korisni linkovi

#Štapostiželepareč

PREVENCIJA I ZAŠTITA DECE

Detaljnije

#cestitka2015

MASKENBAL

Detaljnije

#Prvaciubiblioteci

SVETI SAVA

Detaljnije

Za učenike i o njima …

Sa nama i o nama

Free Weather Widget
YoWindow.com yr.no
Početna Úvodná

Broj poseta

Dečije pozorišne predstave

Predstavenie_1.jpg Predstavenie_3.jpg Predstavenie_4.jpg

U utorak 12.09.2017., su đaci naše škole odgledali dve dečije pozorišne predstave u izvođenju đaka osnovne škole iz Kovačice.


M.Stošić

BEZBEDNOST DECE U SAOBRAĆAJU

Bezpecnost.JPG

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizovaće program „Osnovi bezbednosti dece” u osnovnim školama u Republici Srbiji na časovima rezredne nastave u školskoj 2017/2018. godini.

Za učenike šestog razreda program je podeljen na osam nastavnih jedinica: „Bezbednost dece u saobraćaju”, „Policija u službi građana”, „Nasilje kao negativna društvena pojava”,

„Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola”, „Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža”, „Prevencija i zaštita dece od trgovine ljudima”, „Zaštita od požara”, „Zaštita od tehničko-tehnoloških opasnosti i prirodnih nepogoda”.

U petak 15.09. 2017. godine realizovano je predavanje policijskog službenika na temu: „Bezbednost dece u saobraćaju” za učenike 6. razreda naše škole. Đaci su saznali da poznavanje saobraćajnih znakova je veoma važno za njihovu bezbednost. Svaki saobraćajni znak obaveštava, ili nešto upozorava i nešto zabranjuje učesniku u saobraćaju. Zato svi učesnici u saobraćaju su dužni da poštuju saobraćajne znakove i da vode računa o svojoj bezbednosti.

Predavanje je bilo uspešno i saradnja policije sa školom se nastavlja u oktobru 2017. godine.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i razredni starešina

Biti profesionalni vojnik

Prednaska.JPG Radar.JPG Spolocna_vojska.JPG

Biti profesionalni vojnik, hrabro i verno čuvati svoju otadžbinu i njene stanovnike, časna je i atraktivna profesija. U to su pripadnici Vojske Republike Srbije, 22. septembra, u okviru projekta Profesionalna orijentacija uverili učenike osmih razreda Osnovne škole „Heroj Janko Čmelik“. Učenike, njihove razredne starešine, direktora škole i nastavnika istorije, srdačno su ugostili komandanti na radarskom položaju Stari Banovci. Nakon dočeka od strane majora Perice Krbavca, komandanta bataljona VOJIN, učenicima je u prostorijama vojske predstavljen istorijat jedinice 126br.VOJIN i uloga 20b.VOJIN u odbrani pomoću radarskog sistema.

Učenici su zatim pogledali kratku prezentaciju o Vojnoj gimnaziji u Beogradu, uslovima upisa u školu, kao i mogućnostima daljeg školovanja. Nakon prezentacije učenici su imali priliku da postavljaju pitanja, kojih je bilo dosta, što svedoči o tome da im je poseta i upoznavanje sa profesijom bilo vrlo zanimljivo. Drugi deo posete je činio obilazak radarskog sistema zajedno sa komandantima jedinice. Učenici su bili prezadovoljni posetom, a organizatori su sigurno uspeli da nekog od osmaka zainteresuju za vojnu ​​školu ​​i ​​profesiju.

Ana ​​Hric,​​ odeljenski​​ starešina​​ 8.1

Upoznaj svoje korene

Deti.jpg

U periodu od 10.09. do 17.09.2017. godine, grupa đaka naše škole, u pratnji nastavnika Jaroslava Miklovica, boravila je u školi u prirodi u mestu Hronjec, Slovačka republika, u rekreativnoj ustanovi Ponjikljec. Školu u prirodi svake godine organizuje Savez Slovaka u Mađarskoj, pod geslom Upoznaj svoje korene, a cilj je da se slovačka deca, koja žive van granica Slovačke republike, bliže upoznala slovačkim jezikom, kulturom, istorijom.

Svaki dan đaci su posećivali predavanja podeljena na pet školskih časova, koja su realizovali sa stručnim predavačima iz Slovačke. U popodnevnim časovima bavili su se sportskim, a uveče društvenim aktivnostima. Za vreme boravka dva puta smo imali izlet na Donovali, zatim u bajkovito selo Habakuki i na Štrbsko Pleso. U školi su bili đaci i iz Sarvaša, Budimpešte i Piliščiva, sa kojima su naši učenici uspostavili prijateljske kontakte.

Našu školu su predstvljali sledeći đaci: Sandra Opavska, Miroslava Maho, Anja Gubečka, Lea Kiš, Jana Jašo, Jan Vareca i Andrej Simendić. I đaci i vođa puta, a i organizatorka, gospođa Ruženka Egiedova Baranekova, predsednica Saveza Slovaka u Mađarskoj, bili su prezadovoljni našim aktivnostima i učešćem u školi u prirodi. Školu u prirodi ocenjujem kao vrlo korisnu.

vođa puta Jaroslav Miklovic

prevod Sava Đurđević

Trka radosti

U okviru Dečije nedelje (02.10.2017.– 06.10.2017.) đaci viših razreda uzeli su učešće u Trci radosti. Najuspešniji su bili:

Skupina_1.jpg

V razred:

1. Barnak Boris V1                                    1. Gubečka Iveta V2

2. Fabri Branjo V2                                    2. Havran Jana V1

3. Hrehor Martin V1                                   3. Tirinda Patricija V2

VI razred:

1. Vereš Stanislav VI1                                1. Vereš Ema VI2

2. Balej Danijel VI2                                  2. Faraga Emilija VI2

3. Vareca Jan VI1                                     3. Turčan Lidija VI2

Skupina_2.jpg

VII razred:

1. Potran Andrej VII2                                 1. Faraga Ela VII1

2. Damjanović Aleksa VII2                           2. Gubečka Anja VII2

3. Sladok Branislav VII2                              3. Gubečka Katarina VII2

VIII razred:

1. Hric Ervin VIII2                                   1. Verešova Ema VIII2

2. Valent Martin VIII2                                2. Đurčikova Tamara VIII2

3. Strejček Viktor                                    3. Fodor Sandra VIII2


Anjička Balaž, prof. fizičkog vaspitanja

prevod Sava Đurđević

Nasilje kao negativna društvena pojava

Prednaska.jpg

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete  realizovali su još jednu temu u petak 6.10.2017. u našoj školi. Učenici šestih razreda slušali su predavanje na temu “Nasilje kao negativna društvena pojava”. Predavač je bila Čapo Marina.

Predavanje je obuhvatilo vrste nasilja, kako se ponašati da bi izbegli nasilje,  šta uraditi ako ste pretrpeli nasilje... Deca su aktivno i sa pažnjom učestvovala u predavanju. Postavljali su pitanjima i odgovarali  na  pitanja predavača.


Razredni starešina  6-2 razreda,

profesor likovne kulture  Jan Agarsky

Dečija nedelja

Beh.jpg Vystava.jpg

U periodu od 2.10.2017. do 6.10.2017, za vreme Dečije nedelje, učenici naše škole imali su sledeće aktivnosti:

2.10.2017. – izrada plakata na temu „Nedeljni porodični ručak“;

3.10.2017. – Izložba radova od jesenjih plodova;

4.10.2017. – Trka radosti u parku i dodela diploma;

5.10.2017. – crtanje kredama po školskom dvorištu na temu: „Gradimo mostove među generacijama, na radost svakoga deteta“;

6.10.2017. – gledanje dečijeg filma i dodela nagrada za radove od jesenjih plodova.

Svakoga dana oblačili smo se u odeću različite boje: prvo plavu, pa žutu, belu, crvenu i zelenu.

Mira Stošić

prevod Sava Đurđević


Dečja likovna kolonija 7.10.2017. Stari Banovci

Spolocna-kolonija.jpg Jana Opavska.jpg Ela Faragova.jpg

U OŠ " Slobodan Savković " u Starim Banovcima održana je dečja likovna kolonija.Okupila su se talentovana deca sa područja cele opštine i likovni pedagozi. Radilo se u ućionici jer vremenski uslovi nisu dozvolili rad u pleneru. Učenici su kao predložak koristili fotografije. Posle ručka otvorena je izložba nastalih radova. Podeljene su diplome, posetila nas je i televizija, zajedničko fotografisanje i zadovoljni i puni lepih utisaka krenuli smo kući. Našu školu  predstavljale su dve učenice sedmog razreda, Jana Opavski, Ela Faraga i profesor likovne kulture Jan Agarsky.


profesor likovne kulture Jan Agarsky

Na regionalnom sajmu privrede

Veltrh_1.jpg Veltrh_4.jpg

Već tradicionalno, učenici osmih razreda sa svojim razdrednim starešinama i direktorom škole, posećuju regionalni sajam privrede, koji je ove godine održan na   kompleksu pazovačkih bazena, 5. i 6. oktobra . Učešće je uzelo preko 150 izlagača iz Srbije i zemalja iz okruženja sa nekoliko hiljada svojih proizvoda.

Za posetioce sajma lokalna samouprava je obezbedila besplatan autobuski prevoz na svakih sat vremena, a radno vreme sajma oba dana je bio od 10 do 19 časova.

Dosadašnja praksa je pokazala, da su ovakvi sajmovi dobar način zapošljavanja.

Učenici, kao i svi posetioci, bili su posluženi raznovrsnim jelima i pićima. Svi su bili jako gostoprimljivi i rado su nam popričali o najglavnijim stavarima o njihovoj firmi ili zanatu.

Đaci tehničke škole uz priču o njihovoj školi  su nam dali i flajere koji će nam pomoći u odabiru škole ali ponudili su nam i malo zabave. Omogućili su nam da i mi vidimo kako je biti pijan. Stavili su nam naočare, kroz koje se sve videlo duplo.

Saznali smo da najtraženija zanimanja na tržištu su zanati poput mesara, krojača, varilaca, za koja je s druge strane nedostatak stručnih škola, pa ih ni nema na evidenciji. Takođe su nam pričali o svojoj školi i predstavnici ekonomsko – trgovinske škole.

Ovaj sajam je znatno pomogao nekim đacima, koji se nisu još odlučili za neku od srednjih škola.

Svima nama se jako dopala poseta sajma i gostoprimljivost domaćina. Naročito nam je bilo zanimljivo na štandu Mediusa gde smo imali priliku  poslužiti se njhovim odličnim proizvodima, ali imali smo i tu čast upoznati se i popričati sa vlasnikom ove kompanije, što smo i ovekovečili grupnom fotografijom

Maturska ekskurzija za pamćenje

Sandra Opavski- učenica- 8.1

Maturska ekskurzija za pamćenje

Vylet_1.jpg Vylet_2.jpg Vylet_3.JPG

Učenici osmih razreda Osnovne škole ,,Heroj Janko Čmelik” svoju trodnevnu matursku ekskurziju proveli su uživajući u prelepoj istočnoj Srbiji.

Posetili smo mnoge znamenitosti ovog regiona, kao što su arheološka nalazišta:

Lepenski Vir, Viminacijum, Felix Romulijana,a osim toga, posetili smo Rajkovu pećinu, Smederevsku tvrđavu,Golubac i hidroelektranu Đerdap.

Imali smo mogućnost da vidimo gde je Dunav najširi a i najuži. Iako je bilo oblačno i kišovito vreme,to nam nije smetalo da vidimo lepote naše zemlje.

Ali,maturska ekskurzija ne bi bila toliko posebna, kada ne bi bilo druženja, smeha, pevanja, plesanja kako u diskoteci, tako i po sobama. Relaksaciju smo imali u prelepom bazenu.

Naše razredne, Libuša Simendić  i Ana Hric, su bile veoma raspoložene da nam

izađu u susret i ispune svaku našu želju kako bi nam maturska ekskurzija ostala u lepom sećanju. Jer,ovo nam je ipak poslednja ekskurzija sa našim vršnjacima iz osnovne škole.

Kao neizostavni deo putovanja je bila harmonika, koju po tradiciji uvek nosimo sa sobom. Ali,ove godine se našem malom orkestru pridružila i frulica, koju je svirao naš vodič ekskurzije Pavle.

Bilo nam je veoma lepo i mislim da nam ova lepa sećanja neće izbledeti, iako nas čekaju nove avanture sa novim licima.

Hvala svima, posebno našim razrednim starešinama, što su bili uz nas i u ovoj avanturi i obogatili nas za nova znanja, iskustva i lepe trenutke.

  

Ela Balaž,učenica VIII.1 razreda


Opštinsko takmičenje u stonom tenisu

Vladislav Gubecka.jpg Diploma.jpg

Dana 25.10.2017. u Staroj Pazovi je održano Opštinsko takmičenje u stonom tenisu. Učestvovale su osnovne škole iz Stare Pazove, Nove Pazove, Starih Banovaca, Golubinaca. Našu školu je predstavljao Vladislav Gubečka, đak VIII2 razreda, koji je osvojio prvo mesto.

Čestitamo Vladislavu i želimo mu mnogo uspeha na Okružnom takmičenju koje ga čeka u Šidu.


Anjička Balaž, prof. fizičkog vaspitanja

prevod Sava Đurđević


POLICIJA U SLUŽBI GRAĐANA

Prednaska-policija.JPG

U petak 03. 11. 2017. u 12.45 časova realizovan je program „Osnovi bezbednosti dece” na času rezredne nastave učenika šestog razreda u OŠ „H. J. Č.” koji podržava Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete.

Policajac Pavle Rakonjac je upoznao učenike sa nastavnom jedinicom „Policija u službi građana” na početku časa. Uvodnim pitanjima o Policiji je motivisao učenike za predavanje i tako je stvorio prijatnu otmosferu za rad u učionici. Učenicima je objasnio da Policija obavlja poslove zaštite ljudi, njihovih prava i imovine, održava javni red i mir u društvu, štiti maloletna lica i da je uvek spremna za saradnju. Učenike je posavetovao kako da se bezbedno osećaju u školi, na ulici i kod kuće, kako da sarađaju sa Policijom, kome treba da prijave krađu i nasilje. Kao primer da ohrabri učenike za saradnju sa Policijom ispričao im je kako izgleda njegov radni dan, što je je podstaklo učenike da diskutuju.

Zahvaljujući predavanju „Policija u službi građana” učenici su naučili da neguju pozitivan odnos prema policijskom poslu, radu i odgovornosti. Posebno predavanje „Policija u službi građana” je bilo organizovano i za učenike četvrtog razreda.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i razredni starešina 6.1 odeljenjaPoseta Sajmu knjiga

Hala_1.jpg Hala_2.jpg

U petak 27.10.2017. učenici naše škole su u pratnji razrednih starešina posetili Sjam knjiga u Beogradu. Imali smo privilegiju da pogledamo ponude svih većih, ali i velikog broja manjih izdavača. Tri sata koliko smo proveli na sajmu potpuno smo iskoristili na razgledanje i kupovinu knjiga po više nego povoljnim cenama.

Vratili smo se puni dobrog raspoloženja i volje da na Sajam knjiga ponovo odemo. Pri odlasku se više puta čulo da bismo na ovakve manje izlete trebali ići češće.


prof. Ivan Ječmen

prevod Sava Đurđević

IX.  SEMINAR IZ SLOVAČKOG JEZIKA ZA UČENIKE OSNOVNIH ŠKOLA

Seminar_1.jpg Seminar_2.jpg Etno dom.jpg

IX.  đački seminar se održao dana 11. novembra 2017. godine u prostoru OŠ „Jan Čajak“ u Bačkom Petrovcu. Jednodnevni seminar pod nazivom Kalendarski običaji i praznici bio je usmeren na održanje i razvoj narodne i jezičke svesti i kulturnog identiteta slovačkih učenika u Vojvodini.

Ovaj seminar je bio namenjen trima učenicima od 5. do 8. razreda i nastavnici slovačkog jezika.

Iz naše škole učešće su uzeli učenica osmog razreda, Ela Balaž, i učenice sedmog razreda, Klara Filip i Lea Kiš, sa predmetnom nastavnicom Jarmilkom Dolinaj.  

Seminar se održao u obrazovnim radionicama u oblasti jezične i likovne nastave (pregled praznika, Božić i Uskrs). Kompletiran materijal učenika biće u sadržaju internet časopisa Čaroslov.

U okviru seminara u pratnji svojih nastavnica učenici su posetili važne obrazovne i kulturne institucije.

Seminar je finansijski pomogla Kancelarija za Slovake koji žive u inostranstvu, Pokrajinski sekretarijat za obrazovanje i informacije, narodnosna društva i Odbor za obrazovanje NVSNM.

Proslava dana oslobođenja Stare Pazove u Drugom Svetskom ratu

Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i literature

Proslava dana oslobođenja Stare Pazove u Drugom Svetskom ratu

Andrej.jpg Lydia a Jana.jpg Chor.jpg Alenka.jpg

Proslavi dana oslobođenja Stare Pazove u Drugom svetskom ratu, koja je održana 23. Oktobra ove godine, svoj udeo je dala i OŠ „Heroj Janko Čmelik“. Ispred spomenika Narodnom heroju Janku Čmeliku, u gradskom parku, sa početkom u 10 časova izveden je kraći prigodan program, u kome su učešće uzeli školski hor i djaci recitatori. Posle govora posvećenog životu i radu Janka Čmelika, prvi je nastupio ovogodišenji učesnik republičkog takmičenja recitatora Andrej Simendić a zatim je hor pod vodjstvom Ljiljane Pop izveo kompozicije: „Lastovička“ i „Padá dážd'". Još smo čuli i recitatorke Lidiu Turčan i Janu Kovač koje su deklamovale pesmu „Domovina“ Dušana Vasiljeva, kao i Alenu Lakatoš. Nakon programa upriličena je prigodna zakuska u prostorijama Saveza boraca.


Sava Đurđević

Izložba dečjih radova 1. 12. 2017 Stara Pazova

Ela Faragova.jpgJana Opavska.jpg


Svečano otvaranje izložbe radova nastalih na Opštinskoj dečjoj likovnoj koloniji počelo je u 18:00. Izlagali su učenici sedam škola naše opštine. Ela Faraga i Jana Opavski predstavljale su svoje radove ispred OŠ „Heroj Janko Čmelik“. Lokalna televizija, prestavnici medija zabeležili su otvaranje i napravili kratke razgovore sa izlagačima kao i likovnim pedagozima.

 

Likovni pedagog Jan Agarski

 


Sveti Nikola i Božić u Slovačkoj

Hrad.jpgDivadlo.jpg


Spolocna_Mikulas.jpg
U terminu od 1.12.2017. do 4.12.2017. u Slovačkoj je bilo organizovan zanimljiv poduhvat „Sveti Nikola i Božić u Slovačkoj“. Učešće su uzeli đaci koji su nagrađeni na festivalU 3XĐ i na recitatorskom radio takmičenju. Osim đaka iz Rumunije, Hrvatske, Ukrajine, Mađarske i Poljske, učešće su uzeli i učenici iz Srbije i to iz Novog Sada, Aradača, Pivnica, Padine, Bačkog Petrovca, Erdevika i Stare Pazove. Iz Stare Pazove su učestvovale Alenka Lakatoš (VIII1) i Mia Vereš (VII2). Učenici su imali privilegiju da se upoznaju sa kulturom i tradicijom Slovaka u Slovačkoj, da vide Bratislavu u duhu Božićnih praznika i prošetaju se gradom, da posete gradsko pozorište P.O. Hvijezdoslav i vide pozorišnu predstavu. Takođe uspostavili su nova prijateljstva i proveli vrlo prijatne trenutke koji će im ostati u lepim uspomenama.

Zahvaljujemo se organizatorima koji su nam omogućili da učestvujemo u ovom poduhvatu i koji su za đake pripremili poklone, a hvala i animatorima koji su se potrudili da đaci ponesu divne utiske iz Slovačke.

-prof. Anjička Balaž

prevod Sava Đurđević


LITERARNO TAKMIČENJE „ŠTA SVE MOŽE LEPA REČ”

Komisija za literarno-izdavačku aktivnost Odbora za kulturu NSSNM i Slovački izdavački centar raspisao je konkurs „Šta sve može lepa reč ” za učenike od 5. do 8. razreda OŠ. Tema je bila slobodna.

Učenik 7.2 odeljenja naše škole, Andrej Simendić, učestvovao je u literarnom takmičenju i osvojio je drugu nagradu za svoj književni rad pod nazivom „Putovanje u Nemačku”.

Ceremonija dodele nagrada održana je 12.12.2017. godine u Padini.

Učeniku čestitam za postignut uspeh.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i književnostiŠkola u prirodi Zlatibor

Zlatibor_1.jpgZlatibor_2.jpg


Zlatibor_3.jpgU periodu od 5.12.2017. do 10.12.2017. boravili smo u školi u prirodi na Zlatiboru. Prevoz i smeštaj obezbedila je turistička agencija Sanja travel iz Novih Banovaca.

Ove godine se u školu u prirodi uključilo 77 učenika 2.1, 2.2, 3.1, 4.1 i 4.2 razreda, sa učiteljicama Anom Poljiovka, Zdenkom Garafijat, Lidijom Gedeljovski,Vlastom Kardelis-Stanisavljević i Miruškom Stošić.

Zahvaljujući našoj saradnji sa rekreatorkom Nadom Čajkovski, koja je savesno obavljala svoj posao, smeštaj je bio dobro organizovan. Svakodnevno smo se šetali, usvajali nova znanja o biljnom i životinjskom svetu i uživali u prekrasnoj prirodi zlatiborskog kraja. Popodneva smo provodili u sankanju.

Po užini i odmoru učili smo. U večernjim časovima imali smo razne kulturno-zabavne aktivnosti i igranku.

Vlasta Kardelis-Stanisavljević

prevod: Sava Đurđević


Umetnost na i od papira

Diploma Andrea Turanova.jpgDiploma Lea Hrebikova.jpg


Republička izložba u orgnaizaciji Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Centra za likovno vaspitanje dece i omladine Vojvodine održana je u Novom Sadu 16. Decembra u OŠ „Petefi Šandor“.

63. izložbu likovnih radova dece i omladine Srbije " UMETNOST NA I OD PAPIRA" OTVORILA JE Anamarija Viček državni sekretar u Ministarstvu prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Marta Buterer Kiš savetnica za likovnu kulturu ŠU Novi Sad. Učenice 8. Razreda OŠ “H.J. Čmelik” iz Stare Pazove Andrea Turan i Lea Hrebik osvojile su treću nagradu za zajedničku papirnu skulpturu. Diplome je preuzeo professor likovne culture Jan Agarski . Izložene su i skulpture Alenke Lakatoš, Anastazije Lakatoš, Ane Balaž, Miroslave Maho i Leone Fitoš.  Na ovogodišnji konkurs pristiglo je 2070 radova a žiri je za izlaganje odabrao 177 radova. Na izložbi su izloženi radovi 4 učenika OŠ “Rastko nemanjić Sv. Sava” iz Nove Pazove nastavnice Gordane Matić (Iva Stanisavljević, Marta Kuruzović, David Kostovski i Ljiljana Stikić).


Likovni pedagog, Jan Agarski


PREVENCIJA I ZAŠTITA DECE OD ZLOUPOTREBE OPOJNIH DROGA I ALKOHOLA

Deti.jpgTabula.jpgDana 25. januara 2018. godine Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizovalo je program „Osnovi bezbednosti dece” za učenike naše škole.

Nastavnu jedinicu pod nazivom „Prevencija i zaštita dece od zloupotrebe opojnih droga i alkohola” je realizovao policijski službenik Marina Čapo. Učenici su informisani o vrstama droga i alkoholu kao negativnoj društvenoj pojavi. Đaci su saznali da droga i alkohol prouzrokuju mnoge zdravstvene probleme. Poruka predavanja je: „Neka tvoje NE bude svima jasno!”

Predavanje je bilo uspešno i saradnja policije sa školom se nastavlja.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i razredni starešina

 

      

Proslava Dana svetog Save

Recitatori.jpgOrchester.jpg

U subotu 27. Januara 2018. Godine, sa početkom u 900, u trpezariji OŠ „Heroj Janko Čmelik“, održana je prolava Dana svetog Save. Prisutnima se, posle otpevane svetosavkse himne, obratio direktor Janko Havran poželevši im srdačnu dobrodošlicu i ugodne trenutke uz program. Učenici nižih odeljenja, koje su pripremale učiteljice Zdenka Garafijat i Ema Maho-Domonji, su se predstavili kao sjajni recitatori, a program je nastavljen horskom muzikom, pod dirigentskom palicom nastavnice Ljiljane Pop. Učenici viših odeljenja čitali su odlomke iz „Života Svetog Save“ svetog vladike Nikolaja Velimirovića i priče iz narednog predanja, pismeni rad pročitala je Dejna Domonji  (7.1), a izvrsno su recitovale Ivona Katić, Marija Folćan (8.2), kao i Andrej Simendić (7.2). Program je završen zajedničkim nastupom hora i orkestra a zatim je upriličena zakuska za nastavnike.


Sava Đurđević

                                                                                                                                           


Bal pod maskama

Zabavame sa.JPGCakajuc vysledky.JPGKrajem novembra u OŠ „H.J.Čmelik“ organizovan je maskenbal gde su učenici viših razreda mogli da poka6u svoju kreaativnost, maštu ali i znanje. Tema ove godine je bila „Bajkovita škola“.

Na samom početku organizovan je defile svih maski u holu škole , nakon čega su izabrane i nagrađene najbolje maskirani učenici iz svakog razreda. Nakon toga organizovan je kviz znanja u kojem su učenici po grupama odgovarali na pitanja iz sveta bajki i dobro poznatih bajki i dobro poznatih Diznijevih, Grimovih i drugih dečjih priča. Učenici su se odlično snašli , pokazali izvrsno poznavanje likova i autora, a do samog krajabilo je neizvesno koji tim će pobediti. Na kraju najbolji tim je osvojio nagradu Slatki paket, kao i čestitke svih učesnika. Slatki paket dobili su i autori najlepših plakata.

Da je važno učestvovati a ne pobediti potvrdilo se i ovaj put, kada su nakon svih ovih aktivnosti, učenici imali zabavu koju je pratila muzika iz ovih crtanih filmova i na kojoj su se svi zajedno predivno zabavili, kako deca tako i nastavnici koji su učestvovali u ovoj tematskoj večeri.

Mediji su ispratili ovaj događaj i zabležili najbolje trenutke a deca su otišla kući zadovoljna i srećna, što je naravno i najvažnije.                                                                                                 

Profesor Alena Litavski

LITERARNO TAKMIČENJE „ŠTA SVE MOŽE LEPA REČ”

Spolocna_lit.JPGDruha cena.JPG


Komisija za literarno-izdavačku aktivnost Odbora za kulturu NSSNM i Slovački izdavački centar raspisao je konkurs „Šta sve može lepa reč ” za učenike od 5. do 8. razreda OŠ. Tema je bila slobodna.

Učenik 7.2 odeljenja naše škole, Andrej Simendić, učestvovao je u literarnom takmičenju i osvojio je drugu nagradu za svoj književni rad pod nazivom „Putovanje u Nemačku”.

Ceremonija dodele nagrada održana je 12.12.2017. godine u Padini.

Učeniku čestitam za postignut uspeh.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i književnostiPremijera pozorišne predstave Pometnja u knjizi

Cely subor.jpg


Dana 10. 02. 2018. godine dramska sekcija O.Š. „Heroj Janko Čmelik“ imala je premijeru pozorišne predstave Pometnja u knjizi.

Predstava je počela u 19 časova a glumci, kojih ove godine ima dvadesestoro, bili su očigledno dobro uvežbani  i raspoloženi za glumu pred punom salom.

Gledaocima je dočarana  igra dece koja nemaju izgrađen stav prema knjigama. U igri, deca iz šale docrtavaju  akterima knjige ne adekvatne rekvizite, što menja njihove karaktere a nakon pobune u knjizi, akteri se dogovore, da će otvoriti portal i uvući decu u njihov svet, gde će ih prinuditi da isprave napravljenu štetu.

Umesto kod kuće, deca se bude u novom svetu i njihove nove dogodovštine mogu da počnu. U intenzivnom traganju za Mrazićem, koji jedini može da porazi Bugija, pošto ovaj za to vreme preti da čitav svet uvuče u svoje kraljevstvo zla, stvaraju se nova prijateljstva i grade nove vrednosti. Udruženim silama dece i aktera knjige ipak polazi za rukom da poraze Bugija a deca nakon popravljene štete shvataju poentu ispravnog stava dece, ali i odraslih prema knjizi u današnjem dobu.

Predstava je simpatična i zato, što je s jedne strane zabavnog karaktera  i uz pomoć muzike i pleas uspeva da suptilno obradi dosta tešku temu – stav dece, ali isto tako i odraslih prema knjizi  u modernom dobu.

Nastavnici koji su pripremili ovu predstavu, Anjička Balažova, Ivan Ječmen, Marina Havranova i Lidija Gedeljovska, mogu biti ponosni na svoje glumce. Nakon predstave su imali samo reči hvale i može se reći da ceo ansambl predstavlja istinsko ogledalo škole. Gledalište, koje je sa interesom pratilo celu predstavu, nagradilo je glumce dugim aplauzom.


prof. Ivan Ječmen

SVETSKI DAN MATERNJEG JEZIKA

Kruzok_1.jpgKruzok_3.JPGDana 21. februara obeležili smo Svetski dan maternjeg jezika.

Cilj ovog dana je obeležavanje, poznavanje i vežbanje maternjeg jezika u celom svetu. Ideja obeležavanja je ukazati na to, da je pravilno govoriti i pisati dužnost svakog Slovaka.

Osnovni cilj ove aktivnosti je podsticanje čitanja i negovanje maternjeg jezika, kao i podrška školskim bibliotekama.

Učenici naše škole obeležili su ovaj datum čitanjem omiljenih knjiga na času slovačkog jezika u učionici. Čitanje je počelo 5 do 12, što bi simbolično predstavljalo krajnje vreme da se okrenemo negovanju maternjeg jezika, knjige i kulture.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i književnostiSRPSKO-SLOVAČKO KNJIŽEVNO VEČE

Vecierok.jpgSrpsko-slovačko književno veče održano je u sredu 21. februara u 17.00 časova u prostorijama Narodne biblioteke „Dositej Obradović” u Staroj Pazovi.

Predstavili su se srpski pesnici Radomir Andrić, Jeremija Lazarević, Dragan Jovanović Danilov, Ivan Negrišorac a Zoran Đerić svojim pesmama u prevodu Zdenke Valent-Belić, Miroslava Demaka i Martina Prebuđila.

Učenici 2. stepena naše škole sa predmetnim nastavnicima Jarmilkom Dolinaj a Savom Đurđević imali zadovoljstvo da čuju savremenu srpsku književnost na slovačkom jeziku.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i književnosti
Opštinsko takmičenja iz matematike

24.02.2018. održano je opštinsko takmičenje iz matematike, na kojem su učestvovali i đaci naše škole. Najuspešniji su bili Vladislav Gubečka, Branislav Fabri, David Klaćik. Među njima je bio i učenik IV2 razreda Ivan Demeter koji je osvojio maksimalnih 100 bodova i time se plasirao na međuopštinsko takmičenje.

Svim učenicima čestitamo!

M.Stošić


Dan  zaljubljenih

Valentines_1.jpgValentines_3.jpgNa inicijativu Đačkog parlamenta naše škole na čelu sa profesorkom Ljibušom Simendić, dana 14. februara je već po tradiciji organizovan događaj kojim se obeležava Dan zaljubljenih.

Učenici vižih razreda naše škole učestvovali su tom prilikom u kvizu znanja, radionici na kojoj su pravili ukrase i čestitke, a takođe je organizovana i podela pisama. Učenici su pisali pesme i pravili plakate koji su postavljeni na pano u holu škole. U svemu ovome su im pomogle njihove nastavnice Ana Hric, Marina Havran, Anjička Balaž i Olivera Miletić-Panović i zajedno sa njima podelile radost zajedništva, druženja i ljubavi.

Događaj je ispratila i lokalna televizija, što je još više obradovalo naše učenike.


Olivera Miletić-Panović, prof.STRUČNO USAVRŠAVANJE ZA NASTAVNIKE U OŠ „H. J. ČMELIK”

Seminar_1.JPGSeminar_3.JPGJednodnevni seminar pod nazivom „Indivudualni obrazovni planovi – kako ih praviti i primenjivati u praksi” održan je dana 24. februara 2018 u prostorijama OŠ „H. J. Čmelik” u Staroj Pazovi.

Voditeljke seminara su bile gospođa Došen i gospođa Lazor koje su najpre objasnile šta je individualni obrazovni plan. Nastavnici su kasnije sami izradili pedagoški profil učenika.

Finansijska sredstva za ovaj seminar je obezbedila Opština Stara Pazova.

Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i književnosti
Opštinsko takmičenje – šah

Sach_1.jpgSach_2.jpg
Dana 03.03.2018. godine bilo je organizovano Opštinsko takmičenje u šahu. Učestvovalo je devet škola naše opštine i konkurencija je bila velika. Našu školu su predstavljali: Ivona Katić 8.2, Martin Hrehor 5.1, Viktor Mitnaver 5.2, Davor Strejček 5.2, Vladislav Gubečka 8.2, Ervin Hric 8.2 i Valent Martin 8.2. Iako nisu osvojili mesto koje bi im osiguralo odlazak na Okružno takmičenje, naši đaci su pokazali izvanredna znanja, poštenu igru, lepo su se zabavili i stekli nove drugove.

Čestitamo svim đacima i radujemo se daljim takmičenjima koja nas očekuju.


Prof. Anjička Balažova

prevod: Sava Đurđević


Takmičenje u poznavanju stranih jezika

Anglicky.jpgNemecky.jpg


Kao i mnogo godina unazad, i ove godine je Opštinsko takmičenje u poznavanju stranih jezika organizovano i održano u našoj školi. Bili smo domaćini ovoga događaja 04.03.2018. godine. Đaci su pokazali svoje znanje iz oblasti engleskog, nemačkog, ruskog, francuskog i španskog jezika, odnosno svih stranih jezika koji se uče u školama na teritoriji staropazovačke opštine.

Naša škola je, naravno,  imala svoje predstavnike na takmičenju i to: Mariu Folćan ( 8-2),  koja blista u znanju nemačkog jezika i Gabrielu Domonji ( 8-1) i Miu Vereš ( 8-2),  koje su pokazale koliko dobro poznaju engleski jezik. Naše divne učenice su veoma dobro uradile sve leksičke i gramatičke  zadatke na testovima, a na viši nivo je uspela da se plasira Mia Vereš. Ona će se ponovo takmičiti 25.03.2018. i to  najverovatnije u Sremskoj Mitrovici.

 Sve tri devojčice zaslužuju svaku pohvalu za trud i rad i želimo im da i dalje bogate svoja znanja, a Mii želimo da da sve od sebe na Okružnom takmičenju i da je sreća prati u tom poduhvatu.


Nastavnice Olivera Miletić-Panović i Ana Hric


Opštinsko takmičenje iz hemije

Lea_Kisova.jpg

U subotu, prvog vikenda u martu, realizovano je opštinsko takmičenje iz hemije. Na takmičenju su učestvovali đaci osnovnih škola iz Stare Pazove, Nove Pazove, Golubinaca, Vojke, Belegiša, Starih Banovaca i Novih Banovaca. Osnovnu školu „Heroj Janko Čmelik“ je predstavila učenica sedmog razreda Lea Kiš, koja je i pored ne tako male konkurencije pokazala odlična znanja iz oblasti hemije i u kategoriji sedmaka osvojila prvo mesto sa najviše bodova. Lei čestitamo i želimo mnogo uspeha na daljim takmičenjima.


Marina Havran, prof. hemije


„Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža”,

Ministarstvo unutrašnjih poslova u saradnji sa Ministarstvom prosvete realizovalo je još jedno predavanje iz programa  „Osnovi bezbednosti dece” u osnovnim školama u Republici Srbiji na časovima rezredne nastave dana 23.03.2018. godine.

Za učenike šestog razreda naše škole predavanje pod nazivom „Bezbedno korišćenje interneta i društvenih mreža” održala je gospođa Marina Čapo. Učenici su saznali da moraju biti veoma obazrivi kada koriste internet.

Predavanje je bilo uspešno i saradnja policije sa školom se nastavlja.

       Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i razredni starešinaOkružno takmičenje u znanju srpskog jezika kao nematernjeg

U nedelju 18.03.2018. godine održano je u novosadskoj osnovnoj školi „Šandor Petefi“ Okružno takmičenje u znanju srpskog jezika kao nematernjeg. Posle sat i po rada Tamara Đurčik (VIII2) je osvojila treće mesto, a plasman na republičko takmičenje su, pored Tamare, ostvarili i: Marija Folćan (VIII2), Dejna Domonji (VII1), Ela Balaž (VIII1) i Lea Kiš (VII2). Republičko takmičenje će se održati 21. aprila. Čestitamo svim takmičarima.

                                                                                                        prof. Sava ĐurđevićPremijera predstave Kako su postale ružne reči

Plagat.jpgU četvrtak 22.03.2018. i u subotu 24.03.2018. održane su u Pozorišnoj sali u Staroj Pazovi pretpremijera i premijera dečije predstave Kako su postale ružne reči u izvođenju učenika OŠ „Heroj Janko Čmelik“. Tekst ovog komada napisao je Dušan Radović, kao radio igru, koja je vremenom doživela i mnogo scenskih izvođenja. Mladi glumci, na čelu sa Andrejom Varecom, ostavili su lep utisak na publiku, koja ih je nagradila srdačnim aplauzima.

prof. Sava Đurđević


Šahovski turnir

Sach_4.JPGSach_5.JPG


U subotu 24.03.2018. godine, održan je Šahovski turnir „Matej Čanji“ u OŠ „Jan ČajaK“ U Bačkom Petrovcu. Učešće su uzeli i učenici naše škole: trećak Milan Bzovski, četvrtak Martin Fabri i petaci Martin Hrehor i Viktor Mitnaver. Milan Bzovski je osvojio drugu nagradu u kategoriji trećaka. Pre finala je bila promocija speedcubinga. Đaci su slagali Rubikove kocke i piramidu.

prof. Vladimir Turan

prevod: Sava Đurđević


Predstava Zbrka u knjizi na festivalu ĐIDA u Pivnicama

Divadlo.jpgSubor.jpg
Dana 24.03.2018. godine dečija pozorišna predstava Zbrka u knjizi OŠ „Heroj Janko Čmelik“ iz Stare Pazove, uzela je učešće na festivalu ĐIDA u Pivnicama. Mali glumci su odlično odigrali uloge i lepo se družili sa drugarima iz Pivnica i Iloka. Kućama su doneli lepe doživljaje i nagradu publike, a Andrej Simendić je osvojio nagradu za glumačko ostvarenje, za kreaciju lika Knjige.

Čestitamo celom ansamblu i radujemo se narednim takmičenjima koja nas čekaju.

prof. Anjička Balažova

prevod: Sava Đurđević


Republičko takmičenje u znanju srpskog jezika kao nematernjeg

Foto_1.jpgFoto_2.jpg


U subotu 21.04.2018. godine, održano je jubilarno dvadeseto Republičko takmičenje u znanju srpskog kao nematernjeg jezika. Domaćin je bila škola „Petro Kuzmjak“ iz Ruskog Krstura. Našu školu je predstavljalo pet učenica: Ela Balaž, Tamara Đurčik, Marija Folćan, Dejna Domonji i Lea Kiš. Najuspešnije su bile Ela, koja je osvojila drugo i Tamara i Marija, koje su osvojile treće mesto. Čestitamo svim takmičarkama.

   nastavnici  Alena Litavska i Sava ĐurđevićVeče posvećeno dramskom stvaralaštvu za decu

Reci_svi.jpgReci_1.jpg
U utorak 17.04.2018. godine u Gradskoj biblioteci „Dositej Obradović“ u Staroj Pazovi, održano je veče posvećeno dramskom stvaralaštvu za decu. O istorijatu srpskog dramskog stvaralaštva za decu i radu Branislava Nušića i Dušana Radovića u ovoj oblasti govorio je prof. Sava Đurđević, a zatim su učenici OŠ „Heroj Janko Čmelik“ odigrali dečiju pozorišnu predstavu „Kako su postale ružne reči“, po tekstu Dušana Radovića. Mladi glumci su se predstavili u lepom izdanju, sigurno i veselo odigravši predstavu za koju su bili nagrađeni srdačnim aplauzom zadovoljne publike.

prof. Sava Đurđević


Gostovanje dramske sekcije u radio-emisiji „Prozori duše“


U ponedeljak sedmog maja 2018. godine, učenici naše škole učestvovali su u radio-emisiji „Prozori duše“ Radio Stare Pazove, koja se redovno emituje svakoga ponedeljka sa početkom u osamnaest časova. Voditeljka emisije, gospođa Jelica Despot, pozvala nas je da u studiju uživo izvedemo radio-igru „Kako su postale ružne reči“, po tekstu Dušana Radovića. Ovu radio-igru, su, osim našeg, već mnogi profesionalni i amaterski pozorišni ansambli izveli i na pozorišnim daskama, jer je tekst izvanredno zanimljiv, duhovit i prikladan dečijem uzrastu, a mogu ga sa interesovanjem pratiti i stariji. Ali prvobitna namena ovog teksta bilo je upravo radio-izvođenje, tako da smo ljubaznošću gospođe Despot dobili priliku da ga izvedemo i u oreginalnom ambijentu. Uz prijatan razgovor, pozive slušalaca i nadahnutu glumu naših đaka lepo smo proveli vreme u studiju. Ovo je, inače, naše drugo gostovanje u ovoj radio-emisiji, budući da smo se u januaru predstavili slušaocima izvođenjem programa za proslavu Dana svetog Save. Zahvaljujemo se ljubaznim domaćinima i radujemo se budućoj saradnji.   

                                                                                               prof. Sava Đurđević

1., 2. I 3. MESTO NA REGIONALNOM TAKMIČENJU IZ SLOVAČKOG JEZIKA

 U STAROJ PAZOVI

Dana 28. aprila 2018. godine realizovano je Regionalno takmičenje iz slovačkog jezika u OŠ  ”H. J. Čmelik” u Staroj Pazovi. Iz naše škole su učestvovali na takmičenju učenici petog, šestog, sedmog i osmog razreda.

Najuspešniji su bili David Čmelik u kategoriji 5. razreda, Mihaela Hric u kategoriji 6. razreda, Katarina Gubečka a Jana Jašo u kategoriji 7. razreda, i Marija Folćan u kategoriji 8. razreda koji su osvojili 1. mesto.

Adrijan Menđan u kategoriji 5. razreda, Jana Ušjak i Andreja Opavski u kategoriji 6. razreda, Jana Opavski u kategoriji 7. razreda, Vladislav Gubečka a Ela Balaž u kategoriji 8. razreda osvojili su 2. mesto.

Milan Huđec u kategoriji 5. razreda i Andrej Simendić u kategoriji 7. razreda osvojili su 3. mesto.

Čestitam!


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika
DEVETNAESTI BROJ ČASOPISA ”OAZA”

Učenici OŠ „H.J.Č” pripremili su novi broj časopisa ”Oaza”.

Nesumnjivo, mogli bi ste da kažete, časopisa je mnogo, ali ako pročitate ovaj broj, saznaćete da je ipak drugačiji. Barem se tako nadamo.

Novi broj časopisa donosi informacije o događajima iz prvog polugodišta školske godine 2017/2018.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezika i književnosti


DAN ŠKOLE

Skolkary.JPGOrchester.JPG

Tanec.JPG

OŠ „Heroj Janko Čmelík” je proslavila svoj praznik, Dan škole, 9.5.2018. godine.

Za učenike je to bio veoma značajan dan, jer su tada mogli da pokažu deo onoga, šta su naučili. Ovogodišnji program otvorila su deca iz Predškolske ustanove "Poletarac". Sa zadovoljstvom i radošću smo gledali njihov program. Sadržaj programa bio je i u nastavku bogat pesmom, recitacijama i plesom.

Slovački jezik bio je oduvek kolevka naše kulture. Odzvanjao je i zvoni delom.


Jarmilka Dolinaj, nastavnica slovačkog jezikaRTS kros

Branislav_Sladok.jpgLea_Kisova.jpg


Siestaci.jpgDana 11. maja 2018. godine organizovan je kros. Učešće su uzeli đaci svih razreda a najbrži su dobili nagrade. Nagrađeni su:

8. razred:


1. Tamara Molnar 8.1                                           1. Martin Valent 8.2

2. Mia Vereš 8.2                                               2. Marjan Gireg 8.1

3. Ivona Hric 8.1                                              3. Ervin Hric 8.2


7. razred:


1. Anja Gubečka 7.2                                            1. Branislav Sladok 7.2

2. Ela Faraga 7.1                                              2. Boris Kižgeci 7.1

3. Lea Kiš 7.2                                                 3. Miroslav Domonji Lakatoš


6. razred:


1. Ema Verešova 6.2                                            1. Stanislav Vereš 6.1

2. Lidija Turčan 6.2                                           2. David Molnar 6.1

3. Emilija Faraga 6.2                                          3. Andrej Vareca 6.2


5. razred:


1. Iveta Gubečka 5.2                                           1. Adrian Menđan 5.2

2. Marina Šago 5.2                                             2. Boris Barnak 5.1

3. Patricija Tirinda 5.2                                       3. Aleksander Pap 5.1


Čestitamo svim učesnicima.

prof. Anjička Balaž

prevod: Sava Đurđević


Školska olimpijada – SOŠOV

Skolska_olympiada.jpgDana 20. maja 2018. godine bila je organizovana 8. Školska olimpijada za decu Vojvodine u Novom Sadu. Našu školu predstavljala su dva učenika: Andrej Simendić (VII.2) i Toni Ruman (VI.2). Oba učenika su se takmičila u karateu. Iako je bilo naporno, đaci su sobom poneli lepe doživljaje, nova drugarstva i iskustva koja će im ostati u sećanju.

Čestitamo našim učesnicima


prof. Anjička Balaž

prevod: Sava Đurđević


Majski susret pozorištanaca u Temerinu

Temerin.jpgDana 10. maja održano je Pokrajinsko takmičenje – Majski susret dečijih pozorišnih ansambala u Temerinu. Naša škola je učestvovala sa predstavom Zbrka u knjizi. Đaci su, došavši, pogledali jednu od predstava, a zatim zaigrali našu predstavu. Osim lepih doživljaja kućama su doneli i dve nagrade. Ansambl je osvojio nagradu za govorenu reč, a Andrea Turanova je dobila nagradu za glumačko ostvarenje.

Čestitamo celom ansamblu i radujemo se festivalu 3xĐ koji nas čeka u junu.prof. Anjička Balaž

prevod: Sava ĐurđevićOsnovi bezbednosti dece

Bezpecnost_1.jpgBezpecnost_3.jpg

Danijela Savić učenica IV2 odeljenja je danas u Sr.Mitrovici nagrađena za svoj likovni rad na temu: ,,Osnovi bezbednosti dece''. Organizator ovog projekta je Ministarstvo unutrašnjih poslova Republike Srbije. Danijeli čestitamo!


M.StošićKako su postale ružne reči na 3XĐ i u Poletarcu

poletarac.jpg3xđ2.jpg

Početkom meseca juna naši đaci su tri puta izveli pozorišnu predstavu Kako su postale ružne reči. Prvo smo uzeli učešće u revijalnom delu programa dečijeg pozorišnog festivala 3XĐ, gde smo ostavili lep utisak, a zatim smo se, na obostrano zadovoljstvo u dva navrata predstavili i najmlađoj publici iz predškolske ustanove Poletarac. Bravo za čika Dušana Radovića i mlade nade!

prof. Sava Đurđević


Ekskurzia u Đavolju varoš

Spolocna.jpgDjavolja_varos.jpg


Đaci sedmih razreda su zajedno sa svojim razrednim starešinom Ivanom Ječmenom tokom 29. 05. i 30.05. 2018 bili na dvodnevnoj ekskurziji u Đavoljej varoši.

Autobus je krenuo u 700h  i prvog dana je bila planirana i realizovana poseta Resavskoj pećini. Đaci su bili oduševljeni stalagmitima i stalaktitima pećine, ktoja je poznata po svojoj lepoti. U nastavku, kod vodopada Lisine, ponovo smo imali susret sa silom i lepotom prirode.

Nakon obilaska ovih prirodnih lepota, nakon dužeg puta, smestili smo se u hotelu Garetov Konak  u Prolom banji. Nakon večere, imali smo zabavu u diskoteci.  

Drugog dana ekskurzije glavna tačka je bila prirodni rezervat Đavolja varoš, gde smo se divili čudima, koje je priroda u stanju da izvaja. Nakon ručka otišli smo na kupanje na bazen hotela Radan a nakon toga smo u 1415h krenuli kući u Staru Pazovu, gde smo došli u 2115h.

Kao zaključak može se reći, da je eksurzija bila lepa i opsežna. Put je je prilično dugačak, ali je bio vredan toga. Na kraju zahvaljujemo agenciji za dobru organizaciju, dobar autobus i za predusetjivog šofera.


prof. Ivan Ječmen


Zlatá brána

Zlata brana.jpgNaša škola je učestvovala sa plesnom grupom Pazovčanka na dečjem folklornom festivalu „Zlatá brána“ u Kisaču 24.juna. Autorka koreografije „Janíčko Janko náš“ je Vlasta Kardelis - Stanisavljević. 


Vlasta Kardelis - Stanisavljević

Nova školska godina 2018-2019 u našoj školi počinje

zaciatok_skoly_foto.jpg

Srdačno pozdravljamo nove učenike naše škole, prvake. Verujemo i znamo, da će im se ovde svideti i da će dobiti odličnu osnovu školovanja za budući život.

Čestitamo svim našim učenicima, koji su uspešno završili prošlu školsku godinu a prošlogodišnjim osmacima želimo puno uspeha u budućem obrazovanju. Učiteljima i zaposlenima škole, zahvaljujući kojima naši učenici uspešno napreduju u svom obrazovanju želimo osim truda i puno uspeha u sledećoj školskoj godini.

Nastava počinje u ponedeljak, 03.09. 2018. Učenici nižih razreda u prepodnevnoj smeni a učenici viših razreda u poslepodnevnoj smeni.
Dragi prvaci, pozivamo vas da sa svojim roditeljima dođete u školu 3.9.2018. u 8 časova. Za vas smo pripremili priredbu,kako bi vam prvi dan škole ostao zauvek u lepom sećanju. Radujemo se zajedničkom susretu.

Vaše učiteljice Vlasta i Miruška.